top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverGroep Zuyd

Huurtoeslag

Bijgewerkt op: 15 jun. 2022

Als je een student bent en uit huis gaat wil je natuurlijk besparen waar dat kan. Je nuttigt natuurlijk liever een paar biertjes extra in de kroeg dan dat je meer huur betaalt. Daarom hebben we voor jou op een rijtje gezet wanneer je in aanmerking komt voor huurtoeslag.


Ten eerste gelden er een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen:

1. Je huurt een woonruimte;

2. Je bent minimaal 18 jaar oud;

3. Je staat ingeschreven bij een gemeente in Nederland;

4. Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning;

5. Je hebt een inkomen dat de grens om in aanmerking te komen voor de huurtoeslag niet overschrijdt.


Kort gezegd is je leeftijd en woonsituatie van belang. De leeftijden zijn in 3 categorieën onderverdeeld.


1. Jonger dan 18 jaar (een uitzondering):

In uitzonderlijke situaties kan afgeweken worden van de regel dat je 18 jaar moet zijn om huurtoeslag te kunnen ontvangen.

Namelijk: -Als beide ouders overleden zijn;

-Als je bent getrouwd/geregistreerd partner bent (of bent geweest);

-Als je een kind of meerdere kinderen hebt.


De kale huur (huur zonder water/gas en licht) + servicekosten (denk aan schoonmaakkosten of kosten voor een huismeester, deze mogen nooit meer zijn dan €48) is minimaal €229,64 en maximaal €403,06. Heb je een kind (of kinderen) dan mag je kale huur maximaal €710,68 bedragen. En als laatste mag je inkomen niet hoger zijn dan €21.950 per jaar. Als je samenwoont mag het gezamenlijke inkomen niet hoger zijn dan €29.800 per jaar.


2. Tussen 18 en 23 jaar oud:


Je hebt in deze categorie te maken met een minimale kale huur van €229,64 en een maximale kale huur van €403,06 per maand . Heb je een kind (of kinderen) dan mag je kale huur maximaal €710,68 bedragen. Zowel het inkomen van een alleenstaande als het gezamenlijke inkomen per jaar bedraagt hetzelfde als bij de categorie “jonger dan 18 jaar”,namelijk €29.800.


3. 23 jaar en ouder:

In deze laatste categorie moet je kale huur minimaal €229,64 en mag het maximaal €710,68 zijn. De inkomensgrens voor zowel alleenstaanden als samenwonenden is hetzelfde als bij de voorgaande categorieën.


Tot slot is het belangrijk om te weten dat er bij het toekennen van de huurtoeslag gekeken wordt naar je spaargeld. Dit wordt ook wel de vermogensgrens genoemd. Dit mag bij een alleenstaande maximaal €21.330 zijn. Woon je samen? Dan mag dat bedrag het dubbele zijn.


Ten tweede: de woonsituatie.

Waaraan moet je woonruimte voldoen om in aanmerking te kunnen komen voor de huurtoeslag? Het moet dus gaan om een zelfstandige woonruimte. Denk aan een flat, een studio of een rijtjeshuis. Twijfel je of je beschikt over een zelfstandige woonruimte check dan deze link van de belastingdienst: Voor welke woonruimte kan ik huurtoeslag krijgen? (belastingdienst.nl). Op deze pagina staan alle soorten woonruimten op een rijtje.


Je zelfstandige woonruimte moet aan de volgende 4 eisen voldoen:

1.Je woonruimte moet een eigen voordeur hebben, die van de binnenkant op slot gedaan kan worden;

2.Je woonruimte moet een eigen keuken hebben met aanrecht en afvoer voor water en een aansluitingspunt voor een kooktoestel.

3.Je woonruimte moet een eigen toilet hebben die is voorzien van waterspoeling;

3.Je woonruimte moet een eigen slaap/woonkamer hebben.


Mensen die een woonruimte huren met gedeelde voorzieningen (bijvoorbeeld een gedeelde keuken) of kamerbewoners komen vaak niet in aanmerking voor huurtoeslag.


Verder is het belangrijk om te weten dat de huurtoeslag elke maand wordt uitbetaald door de belastingdienst. Hiervoor zijn data vastgelegd die je kan terugvinden op de site van de belastingdienst: Belangrijke datums Particulier (belastingdienst.nl).


Heb je bovenstaande stappen doorlopen en denk je in aanmerking te komen voor huurtoeslag? Dan kan je op de website van de belastingdienst een proefberekening hiervoor maken: Proefberekening toeslagen 2021 en 2022 (belastingdienst.nl)..



6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Privacy

Post: Blog2_Post
bottom of page